belugabolognese bolognese på belugalinser

Bolognese på belugalinser

Det var en nödlösning vid första provlagningen. De röda linserna var slut i skafferiet, och kvar stod en påse svarta belugalinser som fick funka som substitut. Och det är den bästa nödlösningen vi varit med om, för det här har verkligen blivit en av våra nya favoriter. Testa!

1. Skala och riv moroten grovt. Skala och hacka lök och vitlök.

 

2. Fräs allt i olja en kastrull och tillsätt linser, krossade tomater, crème fraîche, vatten, buljongtärning, socker, balsamvinäger och eventuellt spiskummin.

 

3. Låt puttra under lock på glänt i 25 minuter eller tills du tycker att linserna har fått bra konsistens. Mixa såsen med stavmixer, eller låt koka en stund till för en mosigare konsistens. Tycker du att såsen är för fast, späd med mer vatten. Koka pastan under tiden såsen kokar klart.

 

4. Smaka av såsen med salt, peppar och basilika/oregano och servera med pasta och parmesan.

 

Foto: Ulrika Pousette

Du behöver:

1 morot

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

rapsolja att steka i

1,5 dl svarta belugalinser

500 g krossade tomater

2 dl crème fraîche

2 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 tsk socker

1 msk balsamvinäger

lite spiskummin

4 portioner spaghetti

salt och peppar

basilika eller oregano