SMÖRDEGSBAKELSER TILL PÅSK

Frasiga, fina och festliga – de här skapelserna tycker vi passar perfekt på en påskbuffé. Variera fyllningen som du vill! Här är två av våra favoritvarianter.

Med svamp och puylinser

1. Låt smördegen tina. Dela smördegsplattorna i fyra lika stora kvadrater. Kavla ut dem så att de blir lite större. Lägg dem i en muffinspanna med stora hål, alternativt i stora muffinsformar. Låt gärna kanten på degen ”hänga över” – då blir den frasig och god när den gräddas.

 

2. Sätt ugnen på 250 grader. Koka puylinserna i ca 20 minuter.

 

3. Skär svampen i små bitar. Hacka lök och vitlök mycket fint.

 

4. Hetta upp en gjutjärnspanna. Lägg i svampen och låt den vätska ur sig och få lite färg.

 

5. Tillsätt smör och låt lök och vitlök bryna med. Strö över gurkmeja, tillsätt crème fraiche och de avrunna linserna och rör om så allt blandas. Krydda med oregano, dragon, salt och peppar. Det ska gärna smaka mycket, men inte av dragonen, den ska bara fungera som förstärkning av övriga smaker.

 

6. Klicka i fyllningen i smördegsformarna, toppa med ost och grädda 10 minuter i mitten av ugnen, eller tills bakelserna fått fin färg. Lägg på ärtskott eller finklippt gräslök och servera. 

4 ST

Du behöver:

2 plattor smördeg (ca 200 gram)

0,75 dl torkade puylinser

200 g kantareller (eller champinjoner)

en klick smör

1 gul lök

1 stor vitlöksklyfta

1 tsk gurkmeja

1 dl crème fraiche

1 tsk smulad, torkad oregano
1 krm smulad, torkad dragon

salt och peppar

1 dl Västerbottensost

ärtskott eller finklippt gräslök att pynta med

Med rödbetor och getost

1. Låt smördegen tina. Dela smördegsplattorna i fyra lika stora kvadrater. Kavla ut dem så att de blir lite större. Lägg dem i en muffinspanna med stora hål, alternativt i stora muffinsformar. Låt gärna kanten på degen ”hänga över” – då blir den frasig och god när den gräddas.

 

2. Sätt ugnen på 250 grader.

 

3. Koka rödbetorna mjuka, ca 25 minuter för medelstora. Skölj i kallt vatten, skala och tärna dem.

 

4. Hacka löken fint. Hetta upp en gjutjärnspanna och bryn löken långsamt så att smakerna framträder ordentligt. Tillsätt spenat, grädde och fond och låt koka ihop. Rör ner rödbetstärningarna. Smaka av med salt och peppar.

 

5. Klicka i fyllningen, toppa med fårosten och grädda 10 minuter i mitten av ugnen, eller tills bakelserna fått fin färg.

 

6. Rosta pinjenötterna eller solrosfröna genom att hetta upp en torr gjutjärnspanna och låta dem tumla runt i den tills de fått lite färg. Se upp, det kan gå fort! Strö över bakelserna, ringla över honung och servera.

 

4 ST

Du behöver:

2 plattor smördeg (ca 200 gram)

500 g rödbetor

1 gul lök

100 g bladspenat (fryst går bra)
0,5 dl grädde

2 tsk grönsaksfond
salt och peppar
100 g Chèvre

1 dl pinjenötter eller solrosfrön

flytande honung
 

Tillbaka