PLÄTTAR MED RÖDA LINSER

Att mixa ner kokta, röda linser i pannkakssmet är kanske det smartaste vi försökt oss på. Det smakar ingenting, men gör plättarna mycket mer mättande och näringsrika.

 

1. Häll vattnet av linserna och lägg i en bunke tillsammans med äggen och hälften av mjölken. Mixa eventuellt smeten slät om linserna är fasta - är de mosiga behövs det inte. Tillsätt mjöl, resten av mjölken och lite salt och vispa till en jämn smet.


2. Gör iordning eventuella tillbehör, t ex frukt i bitar. Smeten blir bara bättre av att få stå en stund.

 

3. Hetta upp en plättlagg (eller vanlig stekpanna – smeten funkar bra för pannkakor också), tillsätt fett och stek gyllene plättar. Vispa lite i smeten då och då, så att inte linserna sjunker till botten.

 

Foto: Ulrika Pousette

4 PORT

Du behöver:

1 dl avrunna kokta/konserverade röda linser

3 ägg

6 dl mjölk

1 dl vetemjöl

1 dl grövre mjöl, t ex rågmjöl eller grahamsmjöl

en nypa salt
fett att steka i

 

Till serveringen:

Frukt, bär, jordnötssmör, rostad kokos eller annat gott