
Sushi i tusen skålar
Egentligen brukar man använda ett speciellt slags sushiris, som ska tillredas enligt konstens alla regler, när man gör sushi. Men det här går snabbare. Och vi gillar genvägar.
-
Koka riset som vanligt, enligt anvisning på förpackningen.
-
Koka upp risvinäger, socker och havssalt i en kastrull. Rör runt så att sockret och saltet löser sig.
-
Skiva tofun i centimetertjocka skivor och pressa ut så mycket vätska du kan ur den genom att lägga ett hushållspapper på och trycka försiktigt. Marinera bitarna tillsammans med sojasås och ingefära, till exempel i en plastpåse.
-
Förbered de andra tillbehören: strimla sockerärterna och skär morot, paprika, avokado och gurka i bitar eller stavar. Koka edamamebönorna enligt anvisning på förpackningen. Lägg allt i skålar.
-
Panera tofun genom att först vända skivorna i mjöl, sedan i uppvispat ägg, och sist i sesamfrön.
-
Hetta upp olja i en stekpanna och stek tofun tills den är gyllene på båda sidor.
-
När riset är klart, blanda det med risvinägerdressingen. Häll på lite dressing i taget och rör runt, och sluta när du tycker att riset är tillräckligt blött. Servera alltihop i olika skålar och låt familjemedlemmarna komponera ihop sin egen middag.
Foto: Ulrika Pousette
4 PORT
3 dl jasminris
0,5 dl japansk risvinäger
0,5 dl socker
1 tsk havssalt
300 g fast, naturell tofu
0,5 dl japansk sojasås
1 tsk malen ingefära (eller 1 msk
färsk riven)
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
rapsolja att steka i
tillbehör, till exempel: sockerärter,
morötter, paprika, avokado, gurka och edamamebönor
Till serveringen:
japansk sojasås
inlagd ingefära wasabipasta
eventuellt stark chilisås (t ex
thailändsk sriracha, den kan också blandas med majonnäs och serveras till)