Sushi i tusen skålar

Egentligen brukar man använda ett speciellt slags sushiris, som ska tillredas enligt konstens alla regler, när man gör sushi. Men det här går snabbare. Och vi gillar genvägar.

 

  1. Koka riset som vanligt, enligt anvisning på förpackningen.

  2. Koka upp risvinäger, socker och havssalt i en kastrull. Rör runt så att sockret och saltet löser sig.

  3. Skiva tofun i centimetertjocka skivor och pressa ut så mycket vätska du kan ur den genom att lägga ett hushållspapper på och trycka försiktigt. Marinera bitarna tillsammans med sojasås och ingefära, till exempel i en plastpåse.

  4. Förbered de andra tillbehören: strimla sockerärterna och skär morot, paprika, avokado och gurka i bitar eller stavar. Koka edamamebönorna enligt anvisning på förpackningen. Lägg allt i skålar.

  5. Panera tofun genom att först vända skivorna i mjöl, sedan i uppvispat ägg, och sist i sesamfrön.

  6. Hetta upp olja i en stekpanna och stek tofun tills den är gyllene på båda sidor.

  7. När riset är klart, blanda det med risvinägerdressingen. Häll på lite dressing i taget och rör runt, och sluta när du tycker att riset är tillräckligt blött. Servera alltihop i olika skålar och låt familjemedlemmarna komponera ihop sin egen middag. 

Foto: Ulrika Pousette

4 PORT
3 dl jasminris
0,5 dl japansk risvinäger
0,5 dl socker
1 tsk havssalt
300 g fast, naturell tofu
0,5 dl japansk sojasås
1 tsk malen ingefära (eller 1 msk

färsk riven)

1 ägg

1 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
rapsolja att steka i
tillbehör, till exempel: sockerärter,

morötter, paprika, avokado, gurka och edamamebönor 

 

Till serveringen:
japansk sojasås
inlagd ingefära wasabipasta
eventuellt stark chilisås (t ex

thailändsk sriracha, den kan också blandas med majonnäs och serveras till)