För några år sedan stod vi på var sitt håll, i var sitt kök, med varsitt litet barn runt fötterna och svor. Varför hittade vi ingen bra vardagskokbok med vegetarisk mat? Med rätter som var goda, som hela familjen var beredd att smaka på och med recept som var så enkla att matlagningen gick att genomföra trots stressen mellan förskolehämtning och middag?

 

Sedan dess har vi gjort två kokböcker ihop – Mera vego och Ännu mera vego. Vi hoppas att våra favoritrecept kan vara till hjälp för fler som vill ha mer vegoinspiration i köket. Tanken är att böckerna ska passa både den som vill skära ner på sitt köttätande, och den som redan är vegetarian, men trött på sina gamla vanliga rätter.

 

Utgångspunkten i böckerna är lakto-ovo-vegetarisk mat. Det betyder att recepten inte innehåller kött, fisk eller fågel, men de kan innehålla ägg och mjölkprodukter. Det finns också gott om recept som är veganska, och recept som är lätta att vegananpassa. Det ingår inga köttersättningsprodukter som quorn eller sojafärs i något av recepten.  

 

Du hittar böckerna till salu i bokhandeln och på nätet.

 

Mera vego och Ännu mera vego är utgivna på Ordfront förlag.

 

Författare: Sara Ask och Lisa Bjärbo

Foto: Ulrika Pousette 

Formgivning: Katy Kimbell