
När man handlar grönsaker som är i säsong just nu får man inte bara bäst kvalitet på själva råvaran. Man gör också miljön glad. Och nej, det är inte alltid den ambitionen går att kombinera med vardagen. Men om du kollar här så blir det i alla fall lättare att hålla reda på när på året det är bäst läge att gå loss bland till exempel grönkål, sockerärter och sparris i grönsaksdisken!
Blomkål - juni, juli, aug, sept, okt, (nov)
Broccoli - juni, juli, aug, sept, okt, nov
Brysselkål- jan, feb, sept, okt, nov, dec
Gröna bönor - juli, aug, sept
Fänkål - juni, juli, aug, september
Grönkål - jan, okt, nov, dec
Gurka - maj, juni, juli, aug, sept, okt
Isbergs-, huvudsallad - (maj), (juni), juli, aug, sept, okt
Jordärtskocka - jan, feb, mars, sept, okt, nov, dec
Kronärtskocka - aug, sept
Kålrabbi - juli, aug, sept, okt
Kålrot - jämt
Lök (röd o gul) - jämt
Mangold - aug, sept, okt
Majrova - jämt
Majs - juli, aug, sept
Morot - jämt
Palsternacka - jämt
Persiljerot - jan, feb, mars, okt, nov, dec
Potatis - jämt
Purjolök - juli, aug, sept, okt, nov, dec
Rotselleri - jämt
Rädisa - juni, juli, aug
Rättika - jämt
Rödbeta - jämt
Rödkål - jan, (feb), (mars), aug, sept, okt, nov, dec
Salladskål - juni, juli, aug, sept, okt, nov, dec
Savoykål - aug, sept, okt, nov, dec
Sockerärter - juni, juli, aug
Sparris - maj, juni
Spenat - (maj), juni, juli, aug, sept
Squash - juli, aug, sept, okt
Stjälkselleri - juli, aug, sept, okt, nov
Svartrot - sept, okt, nov, dec
Tomat - juni, juli, aug, sept, okt
Vitkål - jan, feb, mars, juni, juli, aug, sept, okt, nov, dec
Källa: EkoMatCentrum
Alltid i säsong
Morot, palsternacka, kålrot och andra rotfrukter
Lök
Krossad tomat och andra konserverade grönsaker
Torkade eller konserverade baljväxter
Frysta grönsaker