När man handlar grönsaker som är i säsong just nu får man inte bara bäst kvalitet på själva råvaran. Man gör också miljön glad. Och nej, det är inte alltid den ambitionen går att kombinera med vardagen. Men om du kollar här så blir det i alla fall lättare att hålla reda på när på året det är bäst läge att gå loss bland till exempel grönkål, sockerärter och sparris i grönsaksdisken!

Blomkål - juni, juli, aug, sept, okt, (nov)

Broccoli - juni, juli, aug, sept, okt, nov

Brysselkål- jan, feb, sept, okt, nov, dec

Gröna bönor - juli, aug, sept

Fänkål - juni, juli, aug, september

Grönkål - jan, okt, nov, dec

Gurka - maj, juni, juli, aug, sept, okt

Isbergs-, huvudsallad - (maj), (juni), juli, aug, sept, okt

Jordärtskocka - jan, feb, mars, sept, okt, nov, dec

Kronärtskocka - aug, sept

Kålrabbi - juli, aug, sept, okt

Kålrot - jämt

Lök (röd o gul) - jämt

Mangold - aug, sept, okt

Majrova - jämt

Majs - juli, aug, sept

Morot - jämt

Palsternacka - jämt

Persiljerot - jan, feb, mars, okt, nov, dec

Potatis - jämt

Purjolök - juli, aug, sept, okt, nov, dec

Rotselleri - jämt

Rädisa - juni, juli, aug

Rättika - jämt

Rödbeta - jämt

Rödkål - jan, (feb), (mars), aug, sept, okt, nov, dec 

Salladskål - juni, juli, aug, sept, okt, nov, dec

Savoykål - aug, sept, okt, nov, dec

Sockerärter - juni, juli, aug

Sparris - maj, juni

Spenat - (maj), juni, juli, aug, sept

Squash - juli, aug, sept, okt

Stjälkselleri - juli, aug, sept, okt, nov

Svartrot - sept, okt, nov, dec

Tomat - juni, juli, aug, sept, okt

Vitkål - jan, feb, mars, juni, juli, aug, sept, okt, nov, dec

 

Källa: EkoMatCentrum

 

 

 

Alltid i säsong

Morot, palsternacka, kålrot och andra rotfrukter
Lök
Krossad tomat och andra konserverade grönsaker
Torkade eller konserverade baljväxter
Frysta grönsaker