"Det är svårt att lyfta blicken och få perspektiv"

Sara Ask är en av författarna bakom "Mera vego" och "Ännu mera vego". Missa inte heller hennes bok som riktar sig till föräldrar!  "Första hjälpen vid matbordet" är späckad med fakta och tips till alla som brukar dela matbord med små kladdiga monst... förlåt, barn.

Sara, vad är det för bok du skrivit?
– Det är en bok om hur barn funkar när det gäller mat – vilka preferenser de föds med, hur deras smaksinne utvecklas, varför de ofta blir skeptiska till mat i 2-årsåldern och vilka knep man kan använda sig av för att matbordet inte ska bli ett slagfält. Eftersom jag är dietist skriver jag också om mat och näring och visar hur mycket näring det faktiskt finns i vanlig mat som många barn gillar. Att risken för näringsbrist inte är särskilt stor.
 

Vem tycker du ska läsa den?
– Alla med barn vid köksbordet – särskilt om de upplever att barnen krånglar eller att de oroar sig för att de får i sig för lite näring. Mitt mål med boken är att vuxna ska lära sig mer om barnets perspektiv vid matbordet och känna sig mindre rädda för att barnet ska få näringsbrist. Då tror jag det är lättare att luta sig tillbaka och låta barnen utforska maten i sin egen takt.
 

Du har skrivit kokböcker innan. Är det recept i den här också?
– Nej, inga recept den här gången, men en hel del att inspireras av – hoppas jag. Jag skriver till exempel om hur man kan komponera måltiden för att så många som möjligt vid bordet ska bli nöjda – och i bästa fall även mätta.
 

Vilken är den vanligaste frågan du brukar få från föräldrar när det gäller mat och barn?

– ”Mitt barn vägrar grönsaker – behöver jag ge multivitamintillskott?”
 

Och hur svarar du?
– Att vitamintillskott sällan behövs, eftersom det går att få i sig tillräckligt med näring utan grönsaker, men att det finns många andra fördelar – särskilt på sikt – med grönsaker. Jag har ett helt kapitel om grönsaker i boken där jag förklarar varför barn ofta ratar dem och varför vissa barn är mer svårflörtade än andra. Och så ger jag massor av tips på hur man kan bädda för ett passionerat förhållande till grönsaker i framtiden.

Själv åt jag inga andra grönsaker än morot under hela min uppväxt - och nu gör jag vegetariska kokböcker.

Att laga mat till kräsna barn som inte vill smaka, inte vill sitta still, och helst bara skulle äta sylt är det mest tålamodsprövande jag har varit med om. Hur ska man göra för att stå ut?
– Läsa min bok  (hehe!) så att man vet varför de gör som de gör och får mer kunskap om hur liten risken är för näringsbrist. Och! Försöka sig på ett helikopterperspektiv ibland, om det går. När man befinner sig mitt i småbarnsåren är dagarna ofta så intensiva att det är svårt att lyfta blicken och få perspektiv. Känslan av att det kommer vara så här jämt tar lätt överhanden när man kryper runt under bordet och plockar upp nerkastad mat. Men så är det ju inte.

 

Om du får välja några ord som du skulle vilja brodera i korsstygn på en bonad och hänga upp i varje förälders kök som påminnelse i matkaoset - vad skulle det stå?
Jamen, det är kanske just den påminnelsen? ”Det kommer inte alltid vara så här.” Eller världens bästa låtintro: ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder". ”Otack är världens lön” är också rätt passande, men inte särskilt peppande, haha.

"Första hjälpen vid matbordet" hittar du till salu i bokhandeln eller på nätet.